CWO diplomalijn

Het CWO staat voor Commissie Watersport Opleidingen. Het is een samenwerkingsverband van HISWA en het Watersportverbond.

Het CWO kent verschillende disciplines.

  • Zwaardboot Jeugd
  • Zwaardboot
  • Catamaran
  • Windsurfen
  • Roeien Buitenboordmotor
  • Jachtvaren
  • Sloep en Motorvlet
  • Kielboot

Wij leggen ons op deze website toe aan CWO Kielboot en geven uitleg over de eisen die het CWO gesteld heeft. Dit geeft een goede voorbereiding op het behalen van de theorie – en praktijkeisen.

Het CWO kent verschillende niveaus. Het begint met een introductie niveau en het loopt op tot vergevorderd niveau. Op deze website beperken we ons tot en met het niveau KielbootIII (Gevorderd)

Logo CWO

Deze opleiding is bedoeld voor personen die kennis willen maken met de zeilsport. Tijdens de introductie leert met kennismaken met zeilen. De eerste beginselen van het zeilen worden bijgebracht. Het primaire doel van dit diploma is kennismaken en de cursist enthousiast maken voor de zeilsport. Het diploma omvat de eenvoudige basisvaardigheden zoals het sturen en de positie in de boot. Dit wordt aangevuld met bijbehorende theorie over veiligheid, het weer en wat vaarjargon.
De introductie geschied onder gunstige omstandigheden; een rustig vaarwater en een zwakke wind.

Deze opleiding is bedoeld voor personen die nog nooit gezeild hebben. Tijdens de opleiding wordt men systematisch de beginselen van het zeilen bijgebracht. Het diploma omvat de eenvoudige basisvaardigheden zoals het op- en aftuigen, het sturen, de bediening van de zeilen en het overstag gaan. Dit wordt aangevuld met bijbehorende theorie over veiligheid en enkele vaarregels op het water. Dit alles onder gunstige omstandigheden; een rustig vaarwater en een matige wind tot en met windkracht 3 Beaufort.De introductie geschied onder gunstige omstandigheden; een rustig vaarwater en een zwakke wind.

Cursisten die deze opleiding willen volgen worden verondersteld de beginselen van het zeilen, zoals behandeld bij de basis cursus, te beheersen. Het diploma omvat naast de eerder genoemde basisvaardigheden ook manoeuvres zoals opkruisen, aankomen aan hogerwal etc. Aangevuld met bijbehorende theorie. Alles onder redelijke omstandigheden; niet te druk vaarwater tot en met windkracht 4 Beaufort.

Het diploma omvat zowel de basis- als de gevorderdenmanoeuvres zoals aankomen aan hogerwal én lagerwal. Verder worden er bijzondere technieken en de beginselen van het wedstrijdzeilen behandeld. Dit alles onder redelijke omstandigheden, tot en met windkracht 5 Beaufort. De theorie sluit bij het gevorderdenniveau aan.